Gljivarsko druženje na Opekama

Jučer je na šumarskom dobru Opeke ispod Lipovljana u organizaciji gljivarskog društva 'Ivan Focht' iz Kutine održano gljivarsko druženje na kojem smo i mi pridonijeli malim prilogom iz naših krajeva.

Za izložbu je postavljeno 85 vrsta gljiva a sudionici su si nabrali pune košarice i za ponijeti kući. Mi smo donijeli Orijaški žbunac, Bjelkastu pečurkovicu, Bjelogorični igličar, Lisnatu drhtalicu a posebno veselje i smijeh je izazvalo ovo gnjecavo jaje iz kojeg bi izrastao Smrdljivi stršak koji u kasnijoj fazi ne bi bio za izložbu jer bi rastjerao prisutne svojim mirisom.

Matija Josipović je održao kratko predavanje na kojem je ponovo upozorio na neke važne detalje kod branja i prepoznavanja gljiva kao npr. - poplava je pečurki po livadama pa treba sve podsjetiti da ima i otrovnih (dno stručka im požuti ili ako zarežemo požuti a drugi indikator je miris na tintu bilo odmah bilo kod kuhanja), nije pametno jesti sirove čak ni kada smo posve sigurni o kojoj vrsti se radi jer je u zadnje vrijeme epidemija mišje groznice pa nam to može biti dovoljan razlog, gljiva se pravilno bere tako da ju lagano lupkamo po klobuku da istresemo još spora, zatim se okretanjem lijevo/desno otkine i mjesto se laganim pritiskom zagrne zemljom i lišćem da se micelij sačuva od UV zraka, itd.

Nastavljeno je u vedrom tonu uz gljivarski gulaš, kolače i piće.

Gljivarsko druženje na OpekamaGljivarsko druženje na OpekamaGljivarsko druženje na OpekamaGljivarsko druženje na OpekamaGljivarsko druženje na OpekamaGljivarsko druženje na OpekamaGljivarsko druženje na OpekamaGljivarsko druženje na OpekamaGljivarsko druženje na OpekamaGljivarsko druženje na OpekamaGljivarsko druženje na OpekamaGljivarsko druženje na Opekama

 

Aktualno

Galerija događanja

Jelensku volim