Iz naših škrinja

ImageTrebalo je pokrenuti osnivanje folklornog društva Imageu selu da bi djelić baštine iz obiteljskih škrinja Marinić Ruže i Branka izašao u javnost. Ne znam zašto je to tako ali ja sam tek na drugoj probi novog društva saznao da imaju u kući pravu malu radionicu tradicionalnih rukotvorina a da sam znao što imaju, ne bi se ni upuštao u snimanje ovim mojim amaterskim okom i fotoaparatom, nego bi doveo našeg stalnog suradnika Jerka Miletića da to profesionalno snimi. Vjerujem da je ovo tek početak i da će sada i drugi otvoriti svoje ormare i škrinje i pokazati što od narodnog blaga imamo.

 

ImageUgurala su se tu čak dva tkalačka stana koji ne služe za ukras nego se na njima kontinuirano tka kao u neka stara vremena. Pokazali su mi narodne nošnje koje su nastale u ovoj njihovoj radionici, pokazali su mi stolnjake, jastučnice, poculice i štošta još. Našlo se tu i nekim novim detaljem osvježenih komada iz bakinih škrinja.

 

ImageČlanovi našeg novoosnovanog folklornog društva se stvarno imaju kome obratiti i za izradu narodnih nošnji a i za pomoć da sami naprave neki komad narodnog veza. Rad KUD-a ne mora nužno biti samo plesačka proba nego može biti ponekad i radionica narodnog veza uz pjesmu i druženje.

 

ImageMeni, kao laiku u ovom području, posebno je zanimljiva činjenica da u trenucima kada trebamo poklon za neku dragu osobu i kupujemo u tim trenucima kojekakve gluposti u trgovačkim centrima možda bi trebali razmisliti kako je puno ljepši poklon npr. ručno vezen stolnjak ili nešto slično tomu.

Image Image Image 
ImageImage Image
Image ImageImage 

Aktualno

Galerija događanja

Jelensku volim