Prvo okupljanje folkloraša

 Sinoć se u našem društvenom domu okupilo nešto preko pedeset zainteresiranih za osnivanje KUD-a u našem malom selu.

 

Prisutne je najprije pozdravila inicijatorica ovog okupljanja, Ksenija Tomac, obrazloživši razloge za osnivanje KUD-a.

 

 Potom je prisutne pozdravila Katica Tomac, dugogodišnja folkorna djelatnica koja je radila i radi sa mnogim društvima a posebno je angažirana u radu s djecom (KUD 'Ivančice', Smotra dječjeg folklora). Pod njenim stručnim vodstvom će naš KUD odrađivati svoje prve korake. Objasnila je također potrebu očuvanje kulturne baštine pod naletom sveopće globalizacije i izrazila nadu da će uz pomoć starijih ljudi u selu, a kroz rad novog KUD-a, otrgnuti od zaborava običaje, napjeve i nošnje našeg kraja.

 

 Igrom slučaja tu se našao i tajnik Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja, gospodin Damir Kremenić, koji je na putu iz Slavonije saznao za naše prvo okupljanje i svratio do nas. Prenio nam je pozdrave nekih folklornih društava koje je obišao ovih dana i ostao s nama do kraja prvog okupljanja. Gospodinu Kremeniću ovo nije prvi susret s našim selom jer je prije više godina sudjelovao u jednom projektu za crkvu.

 

 Ekipa je odmah pokazala da nije za duge govorancije pa su razmaknuli stolice i krenuli s prvim koracima. Od tzv. 'organiziranog hodanja' pa kako je večer odmicala skoro su do kraja zaplesali i drmeš. Bilo je tu i pjesme i prvih popikavanja i nedostatka 'treće noge' i svega pomalo ali je bilo vrlo simpatično i svi su se trudili (doušnici mi javljaju da su neki i nakon probe doma nastavili uvježbavati korake).

 

 Probe će biti ponedjeljkom i srijedom u 20 sati (ako sam dobro zapamtio).

 

Uključite se svakako u ovu aktivnost. Odavna nema čehanja perja. Odavna nema nedjeljnih kino-predstava. Odavna nitko ne organizira plesne zabave. Ovo vam je prilika da cijele obitelji sudjeluju u jednoj plemenitoj aktivnosti i da se druže razne generacije, od male djece do baka i djedova.

 

Netko je na kraju večeri rekao u prolazu – 'ako mi i ne bude baš išlo od noge mogu ovo uzeti kao fitness ili već nešto takvo'. Ni toga nema u našem selu.

 

 A priču da se nema vremena ne priznajem nikome jer se u poplavi raznih regulativa koja vam novo vrijeme donosi vjerojatno  ni nećete moći baviti ničim drugim osim ovakvim društvenim radom. Sve vam je već sada neisplativo a bit će još i više pa ćete vremena imati na pretek. 

Aktualno

Galerija događanja

Jelensku volim