''Mir vama''

Ovaj naslov je ujedno moto susreta s Papom, jučer održanog u Sarajevu. Još sam pod dojmom cijelog događaja. Prije 4 godine, kada je papa Benedikt 16. dolazio u Zagreb, imala sam obaveza na fakultetu zbog kojih sam odustala od susreta s njim. Kako onog navečer s mladima na trgu, tako i onog drugi dan s vjernicima na Hipodromu. I bilo mi je žao. Jako. Tad sam sama sebi rekla da nema više izgovora u takvim trenucima, jednom se događa, jednom ti je prilika – odi i iskoristi je! I jesam! Jučer.

Na desetke tisuća ljudi, mladih i starih, hrlilo je na stadion Koševo u Sarajevu, koji je bio prepun. Veselo, divno, poletno bilo je u uvodnom dijelu, prije mise. Baš kako i priliči takvom jednom događaju. Onaj osjećaj kada je Papa ušao na stadion i kad su zapjevali Krist na žalu, pjesmu koju je napisao papa Ivan Pavao II., i ona sreća na licu svakog prisutnog pojedinca, ne može se mjeriti ni sa čime. Viorile su se zastave Hrvatkse, Bosne i Hercegovine, Češke, Slovenije, Ukrajine, Makedonije, Vatikana. Misu je uveličao i zbor, sačinjen od čak 1500 pjevača. Ne znam kako im je uspjelo uskladiti sve te glasove, al zaista ih je bilo divno slušati. Papa je još jednom pozvao na mir, upozorio kako se na neki način već vodi treći svjetski rat. Upozorio je na stradavanja djece i žena, starih i nemoćnih, na ono što je, nažalost, stanovnicima ovih prostora dobro znano. Usprkos žarkom suncu, koje nas je pratilo čitav dan, vjernici su pratili svaku riječ koju im je Papa uputio s oltara.

Papa Franjo imao je popunjen dan. Mi se doduše nismo više ''družili'' s njime. U 16h sati imao je susret u katedrali sa svećenicima, redovnicima i redovnicama, a u 18h sati čekali su ga mladi u Nadbiskupijskom centru za mlade ''Ivan Pavao II''.

Kardinal Bozanić pozvao je Papu u Hrvatsku; rekao je – Zagreb je spreman! Spremni smo i mi. Dragi Franjo, nadamo se skorom odazivu!

''Mir vama''''Mir vama''''Mir vama''''Mir vama''''Mir vama''''Mir vama''''Mir vama''''Mir vama''''Mir vama''''Mir vama''

Aktualno

Galerija događanja

Jelensku volim