Priče iz naših života

''Mir vama''

Ovaj naslov je ujedno moto susreta s Papom, jučer održanog u Sarajevu. Još sam pod dojmom cijelog događaja. Prije 4 godine, kada je papa Benedikt 16. dolazio u Zagreb, imala sam obaveza na fakultetu zbog kojih sam odustala od susreta s njim. Kako onog navečer s mladima na trgu, tako i onog drugi dan s vjernicima na Hipodromu. I bilo mi je žao. Jako. Tad sam sama sebi rekla da nema više izgovora u takvim trenucima, jednom se događa, jednom ti je prilika – odi i iskoristi je! I jesam! Jučer.

Opširnije...

Stipe Božić u Sisku povodom 90 godina organiziranog planinarenja

HPD Sisak je povodom ove značajne obljetnice organiziranog planinarenja u Sisku organizirao predavanje Stipe Božića – K2 Trijumf i tragedija.

Šteta što se nitko od naših nije odazvao objavljenom pozivu ali valjda su bile na TV zanimljivije serije pa ih to opravdava jer raditi se nije moglo ništa pošto je i u četvrtak padala kiša kao što svaki dan pada.

Bila je to staložena i sugestivna priča čovjeka koji je našu malu Hrvatsku smjestio uz bok svjetskih penjačkih velesila a koji nam je te večeri davao odgovore kako to izgleda u zoni smrti i zašto se to radi. Kako to izgleda opisati ću u nastavku prelistavajući knjigu a na pitanje zašto možda je odgovor što je planina Sveti Mihovil (1240 m), ili Mijovija kako ju domaći još zovu, koja se nalazi kraj njegovog rodnog sela, još u djetinjstvu predstavljala dodir s izvanzemaljskim i nadnaravnim prostorima ili da se poslužim riječima našeg novog župnika – neka vrsta komunikacije s transcedentnim.

Opširnije...

Kampiranje u Australiji

Štefica i Tona su nam osvježili ove vruće dane sa par fotografija nastalih na dalekim morima.

CVIJEĆE ZA MAJKU (povodom majčina dana)

Sigurno je jedno: sve ono što je dobri Bog stvorio, to je stvroio savršeno, skladno i svrsishodno. Ništa nije Bog učinio tek tako, a najmanje baš slučajno. Od stvari ili nežive prirode to posebno vrijedi za cvijeće. Koliko vrsti ga imamo u prirodi? Svako godišnje doba ima svoj izbor i svoju vrstu. Koje je najljepše? Ono koje svojim mirisom opija i ljepotom osvaja naše ljudsko srce. Koja je razlika između moje duše i cvijeća? Gotovo je i nema! Kako? Ako cvijeće ne volite i o njemu ne vodite računa, ono će od tuge prije vremena nestati i usahnuti. Po svojim sposobnostima ono je bespomoćno. Ne može samo sebi dati vlagu, svijetlo i topolinu. To mu samo vi ljudi možete pružiti. A posebno svaku jutro ga milo pogledati i uputiti mu smiješak. To se isto događa i s dušom. Kada sam u grijehu, ja sam jednostavno bespomoćan i jadan. Svi su drugi krivi što mi ništa ne ide od ruke. Od trna u oku svojih domaćih ja vidim brvno i sve me živcira. Pomirim li se s Bogom i s bližnjima, ja dobivam poput cvijeta toplinu svijetlo i vlagu Božje milosti. To je dakle cvijet i moja duša.

Opširnije...

BRIJAČKI POMOĆNIK – SVEĆENIK

Na Bijelu nedjelju, nakon Uskrsa, pridružio nam se u župi pater Ivan Magdić, svečenik, Monfortanac. ( O Monfortancima možete saznati više na http://www.monfortanci.com/) On će do ljeta pomagati velečasnom Mati nedjeljom u župi. Prije dva tjedna u propovjedi je predstavio svoj životopis. Budući da je dosta zanimljiv, zamolio sam ga da nam to napiše, kako bi ga mogli objaviti na našim stranicama za one koje to zanima, a nisu ga imali priliku čuti.

Opširnije...

Aktualno

Galerija događanja

Jelensku volim