cialis generique

Priče iz naših života

Stipe Božić u Sisku povodom 90 godina organiziranog planinarenja

HPD Sisak je povodom ove značajne obljetnice organiziranog planinarenja u Sisku organizirao predavanje Stipe Božića – K2 Trijumf i tragedija.

Šteta što se nitko od naših nije odazvao objavljenom pozivu ali valjda su bile na TV zanimljivije serije pa ih to opravdava jer raditi se nije moglo ništa pošto je i u četvrtak padala kiša kao što svaki dan pada.

Bila je to staložena i sugestivna priča čovjeka koji je našu malu Hrvatsku smjestio uz bok svjetskih penjačkih velesila a koji nam je te večeri davao odgovore kako to izgleda u zoni smrti i zašto se to radi. Kako to izgleda opisati ću u nastavku prelistavajući knjigu a na pitanje zašto možda je odgovor što je planina Sveti Mihovil (1240 m), ili Mijovija kako ju domaći još zovu, koja se nalazi kraj njegovog rodnog sela, još u djetinjstvu predstavljala dodir s izvanzemaljskim i nadnaravnim prostorima ili da se poslužim riječima našeg novog župnika – neka vrsta komunikacije s transcedentnim.

Opširnije...

Kampiranje u Australiji

Štefica i Tona su nam osvježili ove vruće dane sa par fotografija nastalih na dalekim morima.

CVIJEĆE ZA MAJKU (povodom majčina dana)

Sigurno je jedno: sve ono što je dobri Bog stvorio, to je stvroio savršeno, skladno i svrsishodno. Ništa nije Bog učinio tek tako, a najmanje baš slučajno. Od stvari ili nežive prirode to posebno vrijedi za cvijeće. Koliko vrsti ga imamo u prirodi? Svako godišnje doba ima svoj izbor i svoju vrstu. Koje je najljepše? Ono koje svojim mirisom opija i ljepotom osvaja naše ljudsko srce. Koja je razlika između moje duše i cvijeća? Gotovo je i nema! Kako? Ako cvijeće ne volite i o njemu ne vodite računa, ono će od tuge prije vremena nestati i usahnuti. Po svojim sposobnostima ono je bespomoćno. Ne može samo sebi dati vlagu, svijetlo i topolinu. To mu samo vi ljudi možete pružiti. A posebno svaku jutro ga milo pogledati i uputiti mu smiješak. To se isto događa i s dušom. Kada sam u grijehu, ja sam jednostavno bespomoćan i jadan. Svi su drugi krivi što mi ništa ne ide od ruke. Od trna u oku svojih domaćih ja vidim brvno i sve me živcira. Pomirim li se s Bogom i s bližnjima, ja dobivam poput cvijeta toplinu svijetlo i vlagu Božje milosti. To je dakle cvijet i moja duša.

Opširnije...

BRIJAČKI POMOĆNIK – SVEĆENIK

Na Bijelu nedjelju, nakon Uskrsa, pridružio nam se u župi pater Ivan Magdić, svečenik, Monfortanac. ( O Monfortancima možete saznati više na http://www.monfortanci.com/) On će do ljeta pomagati velečasnom Mati nedjeljom u župi. Prije dva tjedna u propovjedi je predstavio svoj životopis. Budući da je dosta zanimljiv, zamolio sam ga da nam to napiše, kako bi ga mogli objaviti na našim stranicama za one koje to zanima, a nisu ga imali priliku čuti.

Opširnije...

SJEĆANJA JEDNE BAKE NA DJETINJSTVO

BADNJAK

Tata je već tijekom godine pratio koja će borovica biti najljepša za božićno drvce (u ono se doba nisu sjekli borovi i jelke). Djed je spremio komad grabova drva od kojeg bi istesao tanke trijeske, koje bi se onda do adventa sušile (još nije bilo struje ni baterija). Mi djeca svako bismo jutro s tim upaljenim trijeskama išli na zornicu. Nije bilo lijene djece kao danas koja se jedva dignu iz kreveta. Nama je to bilo veliko veselje. Zornice su počinjale u 6 sati.

 

Opširnije...

Aktualno

Galerija događanja

Jelensku volim